Tema / 5 fremmede verdener

Vi lever i en tid, hvor det kan være fristende at drømme sig til andre verdener. Verdener, hvor der er plads og afstand, hvor himmelen har en anden farve, hvor pandemier ikke raserer, hvor mennesker ikke hersker, eller hvor det, der kunne være, faktisk er blevet. Det er heldigvis et ønske, som litteraturen står klar til at opfylde. Så jeg har fundet fem fremmede verdener, der adskiller sig mere eller mindre fra nuet.

 

Biernes verden

Vores verden er i virkeligheden biernes verden - det er i al fald svært at opretholde den uden dem. Det er baggrunden for Maja Lundes "Biernes historie", der fortælles i tre spor: vi følger en engelsk frøhandler i 1852, en amerikansk biavler i 2007 og en kinesisk arbejder i 2098, hvor hun lever af at bestøve de planter, som lider under biernes forsvinden. Lunde binder de tre tråde sammen, og ud af det får hun en roman, der ikke blot stiller svære spørgsmål, men også er spændende og medrivende.

 

Mars

Hvis din plan er at bo på en anden planet, er det nok Mars, vores nærmeste nabo, der er det bedste bud - men forhåbentlig ender du der ikke på samme måde som Mark Watney i Andy Weirs "The Martian". Han er astronaut og bliver efterladt, da en ekspedition til den røde planet bliver afbrudt - alle tror, han er død, men han må kæmpe for at holde sig selv i live, indtil han kan kontakte Jorden, og man kan sende hjælp. En klassisk nervepirrende, men også overraskende humoristisk overlevelseshistorie.

 

Robotternes verden

Ligesom Maja Lunde kan få én til at tænke, at verden måske i virkeligheden tilhører bier, kan Daniel H. Wilsons "Robopocalypse" få læseren til at overveje, om den måske vil komme til at tilhøre robotterne. Når de altså bare lige har gjort det af med os. Her opstår en kunstig intelligens, Archos, på et laboratorium i USA, og den indser snart, hvad der er galt med verden: menneskene. Derpå starter den krig, som vil beslutte, hvem der skal arve Jorden (i denne omgang).

 

Byens verden

Byen er inddelt i kvarterer. Men det er ikke kvarterer, som du kender dem, der måske flyder lidt ind over hinanden. I Michael Marshall Smiths "Fremad, kun fremad" er hvert afsnit af Byen indrettet specifikt til dets beboere, og der kan være store og til tider surrealistiske forskelle, alt efter hvor man befinder sig. Fribytteren Stark får til opgave at finde en forsvunden, og jagten fører ham ikke blot mellem sære verdener, men også gennem sære bevidsthedstilstande.

 

Mange verdener

Blake Crouchs "Dark matter" foregår sådan set i vores verden - men professor Jason Dessen opdager, at det er en verden med et uendeligt antal udgaver. Og han kastes ud i jagten på det univers, der er hans. Her giver Dessens ellers lidt kedelige hverdag plads til en thriller med kvantefysik og hæsblæsende action side om side.

God læselyst!

/Janus, Horsens Bibliotek