Tema / Dem vil jeg gerne høre på BogForum

I den kommende weekend d. 26. – 28. okt. finder landets største litterære begivenhed sted i Bellacenteret på Amager. For alle litteratur-elskere fra hele landet og dem der så heldige at arbejde inden for litteraturens verden er det både noget man kan se frem til og føle sig overvældet af, for der er mange mennesker, stande og optrædende. Hele 1500 arrangementer på 3 dage siger arrangørerne, så der er ikke noget at sige til, hvis det føles uoverskueligt. Du kan møde folk fra eReolen, der står i samme stand som Danmarks Biblioteker. Den hedder C3-003A og ligger lige ved siden af en café og meget tæt på Hvid Scene og Spot Scene. Vi glæder os meget til at møde jer og fortælle om alle vores gode tilbud og muligheder og nyheder, som vi har at byde på.

 

Følgende anbefalinger indeholder de bøger og forfattere, som jeg helst vil møde, og hvis bøger jeg helst vil læse lige nu, og som kan lånes på eReolen. Nogle af forfatterne omtaler jeg, og de øvrige anbefalinger kan du se i listen nedenfor. Det er derfor en personlig læseliste, og hvis man hellere vil se en mere udtømmende liste over, hvilke BogForum-aktuelle forfatteres bøger, der findes på eReolen, så har vi samlet en liste på eReolens forside. Hele programmet findes i trykt udgave, på biblioteker landet over og på bogforum.dk. De har også lavet en app der med GPS-funktion kan guide dig, når du befinder dig midt i alt det uoverskuelige og spændende.

 

Peter Adolphsens nye bog ”Jeg kan ikke huske” med glemte og huskede erindringer glæder jeg mig til at læse. Jeg har været en begejstret Adolphsen-læser siden jeg læste bogen Machine. De af hans bøger, der arbejder meget med stiløvelser og pasticher som æstetisk greb, som f.eks. ”Små historier 1+2” og ”En million historier” kan man fortsætte den videre læsning med. Adolphsen er sjov, opfindsom og noget for dig, hvis du er til forfattere som Jorge Luis Borges, Franz Kafka, Peter Seeberg eller Georges Perec. Ikke langt fra den Adolphsenske fortælle- og nørdefryd er Reimar Torkil Juuls debut ”Livet under solen”, der omhandler forskellige sære historier med et persongalleri, der alle bor i det almennyttige boligselskab Æblehavegård. Det er også en bog, som jeg glæder mig til at tage hul på, og som måske godt kan siges at være beslægtet med Perec’s ”Livet en brugsanvisning”, der måske er en fælles inspirationskilde for de to. Denne bog har også dannet grundlag for C.Y. Frostholms ”Paris en brugsanvisning”. Han er også aktuel med bogen ”Træmuseet”, der lige er udkommet og som ikke er på eReolen pt., men som meget varmt kan anbefales!

 

Jeg er i gang med Morten Papes nye bog ”Guds bedste børn” lige nu og holder af den filmiske skrivestil og den måde de unge drenges liv og relationer fremmanes på. Jeg har selv boet i det område, som handlingen foregår i gennem flere år, så det er givende at få anderledes perspektiver på livet i et kvarter, som jeg efter lidt tid fik en stor kærlighed til. Hans første bog ”Planen”, der vandt BogForums debutantpris i 2015 er også anbefalesværdig, og her er vi nærmere forfatterens egen til tider ret barske livshistorie og opvækst i Urbanplanen. En anden bog der i 2018 har gjort et stort indtryk på mig er Theis Ørntofts romandebut ”Solar”, der også indeholder rå og destruktive elementer med vold, stoffer og jordens undergang. Ørntofts bandkammeret Lars Skinnebachs nye bog ”TEOTWAWKI” aka. ”The End Of The World As We Know It”, er for mig at se årets suverænt vildeste digtsamling, og hvis man vil dykke mere ned i forfatterskabet, så er opsamlingsantologien ”Digte 04-09” det oplagte sted at starte eller læse videre.

 

Af andre forfattere og personer på BogForum-programmet som jeg gerne vil lytte til og anbefale, hvis jeg kunne nå alting, er:

Simon Holm Pedersen, Nedim Yasar, Nikolaj Zeuthen, Liv Nimand Duvå, Aydin Soei, Silja Hendersoon, Caspar Eric, Line Knutzon, Tarek Hussein, Anja C. Andersen, Mads Rosendahl Thomsen, Pia Juul, Khalid Albaih, Lisbeth Zornig Andersen, Liv Sejrbo Lidegaard, Harald Voetmann, Knud Romer, Rolf Sparre Johansson, Sara Omar, Jacob Skyggebjerg, Tine Høeg og Siri Ranva Hjelm Jacobsen.

 

Rasmus Riiskjær / Husum Bibliotek