Tema / Det skal vi læse i efterårsferien

Mangler du inspiration til, hvad du skal læse i din efterårsferie? Så kan du frit plukke fra redaktionens læseplaner herunder. 

Camilla: The Priory of The Orange Tree af Shannon Samantha 

Jeg er lige blevet færdig med den tykke, feministiske fantasybog The Priory of the Orange Tree af Samantha Shannon og kan slet ikke vente med at forsvinde ind i universet igen i A Day of Fallen Night. Bogen dykker ned i forhistorien 500 år før The Priory of the Orange Tree, som er sat i en fortryllende verden fyldt med intriger, drager og politisk spænding.

Astrid: The Cruel Prince / Prinsen af ondskab af Holly Black

Jeg er gået i gang med at lytte til første bind i Holly Blacks YA fantasytrilogi, Folk of the Air. Jude bortføres som barn til parallelverdenen Faerie. Hun vokser op blandt feer og elvere, men som menneske (læs: dødelig) er hun genstand for hån og latterliggørelse. Og så er der prins Cardan, som er den værste af alle feerne, men også den smukkeste… Jeg glæder mig til at få udfoldet universet endnu mere og forventer masser af intriger og en god enemies to lovers romance. Jeg lytter til bogen på engelsk, men den findes også på dansk på eReolen.

Nanna: Jernlungen af Kirstine Reffstrup

Jeg har lige taget hul på romanen Jernlungen og er allerede grebet af dens melankolske stemning og fantastiske elementer. Jeg glæder mig til at bruge efterårsferien i selskab med Agnes og Dreng – bogens hovedpersoner – førstnævnte fastlåst til sin sygeseng på Blegdamshospitalet i 1950’erne, sidstnævnte på et børnehjem i Budapest i 1910’erne; adskilt af tid og sted og dog alligevel tæt forbundne.

Niclas: Alberte og Jakob af Cora Sandel

Jeg er lige startet på Alberte og Jakob, der handler om den rastløse Alberte, som vokser op i en lille, isnende by i Norge i starten af 1900-tallet. Hun er tynget af sin kolde familie, sin egen usikkerhed og de snærende samfundsnormer for kvinders adfærd – ja, egentlig af alt andet end sin bror, Jakob. Indtil videre virker bogen som en stille og smuk skildring af et svært liv med drømme om noget andet og større – og jeg elsker den slags sagte fortællinger! Den er fuld af små fine beskrivelser og sætninger, som man lige læser en gang til, og som kan mærkes helt ind til benene (jeg kan afsløre, at man tit fryser under læsningen).

Jeg har hørt Cora Sandel blive sammenlignet med Karen Blixen på grund af deres status og indflydelse for hjemlandet, deres stærke og modige skildringer af kvinder – jeg glæder mig til at se, om den kan leve op til hypen!

Emma: Miss Island af Auður Ava Ólafsdóttir

Kender du det med, at man har læst en bog, som er så god, at man ville ønske, man stadig havde den til gode? Sådan har jeg det med Karitas uden titel af Kristín Marja Baldursdóttir, og nu har jeg fundet en bog, som har mange af de samme temaer. Ligesom Karitas, drømmer Hekla, hovedpersonen i Miss Island, om at leve af sin kunst. Men i 1960’ernes Island var kunstner ikke et velset hverv for en ung kvinde, så hun må arbejde som serveringspige om dagen og skrive om natten. Det er en historisk roman om kønsroller, kærlighed og litteratur – og mine forventninger er tårnhøje. Jeg håber, bogen kan leve op til det.

Karin: Rans Vilje af Peder Frederik Jensen

Jeg skal lytte Rans Vilje af Peder Frederik Jensen færdig. Jeg er selv opvokset på Lolland og fortællinger om stormfloden i 1872 og dens skæbnesvangre ødelæggelser, har altid fulgt mig. Jeg har indtil videre kun hørt en tredjedel af Rans Vilje, og min indre ø-bo er allerede ramt på hele følelsesregisteret. Rans Vilje er en fortælling om sømanden Roar, der overlever stormfloden og pludselig står alene tilbage med en lille, navnløs pige. Gennem Roars tilbageblik, tanker og oplevelser skildrer Peder Fredrik Jensen et ø-samfund, der pludselig og uforudset udslettes. Roars ensomhed, isolation og traumer bliver omdrejningspunktet og rammer én, hvor det gør rigtigt ondt. Men midt i mørket er der også håb.