Tema / Mine bedste læseoplever i år

I løbet af 2019 har jeg haft en masse gode læseoplevelser, og her sidst på året er det jo højsæson for alverdens lister med gode anbefalinger. Som bibliotekar er en af mine yndlingsaktiviteter at dele læseglæden og give andre gode boganbefalinger - og derfor får I her nogle af de bøger, jeg nød at læse i løbet af 2019. En stor del af bøgerne har jeg fået lov at arbejde med i mit daglige bibliotekararbejde.

 

Aktuelle bøger

Jeg har nemlig haft fornøjelsen af at invitere flere af forfatterne bag bøgerne til biblioteksarrangementer i løbet af året. Det gælder Siri Ranva Hjelm Jacobsen, hvis forfatterskab kredser om temaer som slægt, identitet, migration og klima- og naturbevidsthed, Lone Aburas, Helle Helle og to ud af tre af forfatterne bag bogen Terroristen fra Nørrebro, som handler om Omar El-Husseins angreb på Krudttønden og synagogen, der kostede tre mennesker livet inklusiv gerningsmanden. Bogen er baseret på en enorm mængde mundtlige og skriftlige kilder med særlig indsigt i, hvordan politiet og PET arbejdede i det hektiske timer efter angrebene. Bogen er meget nervepirrende og den er fortalt som en autentisk spændingsroman. Jeg læste disse bøger indgående og flere gange, så de har fyldt en del i mit læseår. Alle bøgerne har givet gode og forskelligartede læseoplevelser, og jeg kan virkelig anbefale dem. 

 

Montanas Litteraturpris

På et højskoleophold på Testrup Højskole diskuterede vi i løbet af en uge en mængde interessante bøger, bl.a. de nominerede til årets Montana Litteraturpris, hvor årets store prisvinder Jonas Eika vandt både juryens og publikums pris. Her blev jeg introduceret til Hanne Højgaard Viemoses fantastiske og skæve roman med den svære titel HHV FRSHWN - Dødsknaldet i AmazonasDen er helt klart den vildeste læseoplevelse, jeg har haft i 2019. Humoren er skæv, og romanen består af en række skift i både tid, sted og genre, så man skal være klar på en sprængt form og en rablende og intens læseoplevelse, som man ikke glemmer foreløbig. Fra bogens lektørudtalelse bliver handlingen beskrevet således:

"Forfatteren Hannah/Anna/Anita bor med sine to børn i et kollektiv i København efter en skilsmisse fra børnenes far, der pt. er indlagt på "den lukkede" i Reykjavik. I et sammensurium af tilbageblik på barndommen, et ophold i Perus jungle, en kærlighedsaffære, vin og andre substanser, hjemmelavede børnesange, en borderline diagnose, flere ture til Island og alt det kaos som et almindeligt børnefamilieliv indeholder, bliver læseren blæst igennem Anitas liv, mens hun prøver at skrive en mening frem - den bog, læseren holder i hånden."

 

Litterær rutsjetur

En anden forfatter, der har givet mig et intenst portræt af en hovedperson med en belastet psyke, er den franske forfatter Michel Houellebecq, hvis bøger for nylig er kommet på eReolen. Hans seneste roman gav mig en stor læseoplevelse, hvor mit humør og min sympati skiftede mange gange under læsningen. Hans bøger har det med at kredse om depressive, midaldrende hvide mænd i krise - tilsat en masse misantropi, sex og samfundskritik, der så at sige fortælles med de kriseramte mænd som omdrejningspunkt. I hans seneste roman Serotonin møder vi som læser et gældsplaget og militant fransk landbrug og den fordrukne og dybt deprimerede hovedperson Florent-Claude Labrouste i krise. Hans liv udfoldes som en lang nedadgående deroute, men i al undergangen og krisestemningen skinner en mørk humor, der i hvert fald gav mig en masse grin under læsningen. I forhold til hans tidligere romaner giver han denne gang en dybere og mere udfoldet beskrivelse af kærlighed, uden det bliver alt for patetisk, hvilket giver et godt modstykke til den generelle krisestemning.

 

God læselyst

Rasmus Riiskjær, Husum Bibliotek