Tema / Bøger om lokalsamfund: sammenhold og splid

Når man flytter ind et sted, indgår man automatisk i et lille minisamfund med sine nærmeste naboer. De relationer, man får til sit lokalsamfund, kan både medføre tætte bånd, men også være skyld i svære konflikter. Jeg har her fundet bøger, der handler om at leve side om side med andre mennesker, og hvad det medfører på både godt og ondt. 

Betonhjerter af Sara Rahmeh

Hvis man vil læse et godt eksempel på, hvordan dynamikkerne i et lokalsamfund eksisterer på både godt og ondt, skal man læse Sara Rahmehs "Betonhjerter". Rahmeh har en god evne til at vise sammenholdet og de lyse øjeblikke på "blokken", der huser de mennesker, som samfundet ser lidt skævt til. Her viser hun både det smukke i, at så mange forskellige mennesker bor sammen, men viser også gennem sit store persongalleri de forskellige menneskers konflikter både med sig selv og hinanden. 

Lejlighedssange af Stine Pilgaard

Stine Pilgaard formår altid at skrive det smukke frem i mennesker og deres relationer, og det er "Lejlighedssange" især et godt eksempel på. Bogen handler om en jeg-fortæller, der lever sammen med sin kæreste i en lejlighedsopgang, og gennem bogen får man mange små indblik i opgangens andre beboere og den måde, de alle omgås hinanden på. Bogen er humoristisk og rigtig hjertevarm. Den fokuserer meget på den mere positive side af det sammenhold, der opstår ved at bo tæt. 

Bjørneby af Fredrik Backman

Fredrik Backman er endnu en mester i at skildre menneskelige relationer på en både lun og alvorlig måde. Her er især hans serie om Bjørneby et godt eksempel på de relationer, man får til sine naboer, og hvordan disse forhold kan både briste eller bære, når noget alvorligt sker i lokalsamfundet. Bjørneby kredser om et alvorligt emne, og man ser grimme sider af folk i den. Samtidig er der også mange øjeblikke, hvor der opstår et helt særligt sammenhold mellem karaktererne, og det giver bøgerne en rigtig fin balance.  

NW af Zadie Smith

Zadie Smith er om nogen en forfatter, der gør sig i at skildre Londons multikulturelle sider, og hvad der opstår, når så mange mennesker lever side om side. Hun blev især kendt med "White Teeth", som netop var et kulturelt kludetæppe, og det samme er også gældende i NW, der følger to kvinder og deres relation til det område i London, hvor de er vokset op. Her handler det lige så meget om at vokse op i et belastet miljø, og hvor man havner henne i livet på grund af det. 

Klinten af Jens Smærup Sørensen

"Klinten" er også et godt eksempel på at leve i et lokalsamfund og dilemmaet om, hvorvidt man skal involvere sig eller ej. Det store omdrejningspunkt er her klinten, hvor flere huse er i fare for at styrte sammen, hvis den ikke bliver kystsikret. Det er imidlertid ikke alle, der er lige klar til at involvere sig i fællesskabet for at redde klinten, og på den måde får Jens Smærup Sørensen meget fint skildret, hvordan et lokalsamfund både kan bestå af sammenhold og egoisme. 

Alt er muligt af Elizabeth Strout

"Alt er muligt" er en slags ledsager til Elizabeth Strouts anden bog "Mit navn er Lucy Barton". I "Alt er muligt" handler det om de mennesker, som Lucy og hendes mor snakker om i "Mit navn er Lucy Barton", og det bliver en fortælling, hvor man netop får lov til at komme med ind i livet på de forskellige mennesker og deres forhold til sig selv og hinanden. Alle sammen har de det tilfælles, at de bor i en lille provinsby i Illinois, og dermed bliver de forbundet af deres lokale nærhed til hinanden.

Håbets ø af Anne Mejlhede

Da hovedpersonen mister sin mand, drager hun til Læsø, hvor hun har tænkt sig at bosætte sig og få noget fred. Langsomt får øen og dens beboere dog åbnet op for hovedpersonen, der gennem det lokale sammenhold får hjælp til at bearbejde sin sorg. Det er en ret fin skildring af, hvad et lokalsamfund kan. 

Feel good-genren

Feel good-genren er et godt eksempel på en meget lun skildring af sammenholdet i et lokalsamfund. Ret ofte er hovedpersonen løbet ind i en situation, der tvinger vedkommende til at starte forfra, og det sker ofte i en lille by, hvor de lokale introduceres og med tiden bliver en vigtig støtte i hovedpersonens liv. Derfor har jeg inkluderet to nyere feel good-bøger: "Lykkelig i Gårdhaven" af Ella Andrup og "Vaffelbageri med udsigt" af Karin Härjegård, der begge handler om lige netop dette. 

 

God læselyst!

Emilie, Norddjurs Biblioteker