Billede af Jesper Bøllehuus

Tema / Jesper Bøllehuus anbefaler

 

Jesper Bøllehuus er en af de garvede lydbogsindlæsere med flere end 150 lydbogsindtalinger under vesten. Vi har spurgt ham, hvad der efter hans mening udgør den gode indlæsning, og hvilke bøger han selv vil anbefale os at læse i sommeren - af dem, han selv har haft helt inde på livet som indlæser.

Hvad gør efter din mening den gode indlæsning?

"En grundlæggende præmis for indlæseren – og dermed også lytteren – er, at enhver indlæsning er en fortolkning af forfatterens tekst. Den neutrale oplæsning findes efter min mening ikke – selv den mest monotone stemmeføring beror på en udlægning af teksten, som netop den indlæser, der vælger dette leje, har gjort. Samtidig giver hver lytter, der hører på netop den oplæsning, sin egen fortolkning ud fra de forudsætninger, lige præcis den lytter kommer med, f.eks. køn, alder, uddannelse, smag og præferencer.

Som indlæser må man – som jeg oplever det – forsøge at bestræbe sig på at være loyal over for det, man mener må være bogens grundtone, ud fra genre & sprog og en ”litterær” analyse (hvilke til dels også ender med at være et spørgsmål om fortolkning).

I fiktionstekster med meget dialog kan jeg godt lide at give karaktererne forskellige stemmer uden at overspille alt for meget. I mere fagprosa-agtige tekster kan jeg stadig godt lide at dramatisere en smule. Det er selvfølgelig hele tiden meget et spørgsmål om smag og behag."

Hvad er det bedste og den største udfordring, når du indlæser en bog?

"Den største udfordring er at forsøge at balancere mellem virkemidlerne, f.eks. drama vs. neutral, ramme en tone og et flow, som man er tilfreds med, og man synes, er loyale over for fortællingen."

Hvilke 3 bøger, du har indlæst, vil du anbefale os – og hvorfor?

”Cthulhu kalder” af H.P. Lovecraft, på dansk ved Jakob Levinsen. Et udvalg af den gamle horrormesters sære fortællinger. Et snirklet, lettere arkaisk sprog, hvor der er store udfordringer med at holde tråden samlet og give historien fremdrift. Indlæseren skulle drikke masser af kaffe og holde tungen lige i munden.

Nordlys af Claus Hagstrøm. En krimi, der foregår i Horsens, i et noget kuldslået univers. En herlig, barsk affære – sådan tror jeg ikke, at nogen, der har besøgt Krimimessen og det gamle statsfængsel, har oplevet byen før. Det har været sjovt at skulle male med de mørke og dystre nuancer af tonepaletten.

Jeffery Archer og hans Clifton-krønike, på dansk ved Alis Friis Caspersen: En lang familie-saga, hvor det gode heldigvis sejrer til sidst, og hvor jeg har forsøgt at give karaktererne stemmer og holde dem igennem alle bøgerne. Det har været en hyggelig rejse."